Bureautekst, tekstschrijver Amsterdam

#1 tekstbureau voor zakelijke teksten & SEO

logo-contact info@bureau-tekst.nl   | logo-nummer 020-210 10 59
Tekstschrijver worden BureauTekst
03
JUN
2015

Tekstschrijver worden: alle tips en trucs

Posted By :
Comments : 1

Tekstschrijver worden: alle tips en trucs

Kun jij goed schrijven en denk je erover na om tekstschrijver te worden? Of heb je de stap al gezet en zoek je nog wat handvatten? Tekstschrijver worden: in dit blog lees je alle tips en trucs.

1. Focus! Schrijf een ondernemingsplan

Waarom wil je tekstschrijver worden? Is schrijven je passie? Heb je talent voor schrijven of heb je een opleiding gevolgd?

Zelf werkte ik jarenlang als redacteur en eindredacteur, voordat ik wist: ik wil tekstschrijver worden. In mijn achterhoofd leek het me een geweldige uitdaging, maar het betekende ook dat ik mijn baan, salaris en alle zekerheden moest opzeggen. Durfde ik dat allemaal overboord te gooien om als zzp’er door het leven te gaan? Het kostte enige tijd voor ik deze knoop durfde door te hakken en het is niet gek als dit voor jou ook opgaat.

Alleen redenen als vanuit huis willen werken of meer vrijheid zijn dan ook niet genoeg om tekstschrijver te worden en een succesvol bedrijf te runnen. Bedenk goed wat je wilt en waarom je dit wilt. Schrijf een ondernemingsplan zodat je kunt focussen op jouw doelen, sterke eigenschappen en kansen.

2. Welke teksten wil je schrijven? Vul je cv

Wat voor soort teksten wil je gaan schrijven nadat je zelfstandig tekstschrijver bent geworden? Bedenk, voordat je jouw tekstbureau begint, welke kant je op wilt. Natuurlijk is het fijn om van alle markten thuis te zijn, maar met enige focus boek je de beste resultaten. Klanten weten je namelijk beter te vinden als je een duidelijke doelgroep hebt.

Als tekstschrijver zijn er vele soorten teksten die je kunt schrijven:

 • SEO-teksten
 • Jaarverslagen en rapportages
 • Artikelen, verhalen en nieuwsberichten
 • Persberichten
 • Webpagina’s
 • Folders en brochures
 • Blogs en columns
 • Zakelijke blogs (copyblogs)

De lijst is eindeloos. Vul je cv zoveel mogelijk met opdrachten en cursussen die zijn gericht op het soort teksten dat jij wilt schrijven. Wil jij je vooral richten op zakelijk bloggen? Schakel je netwerk in en doe daar dan (vrijwillig of betaald) ervaring mee op. Volg een cursus of opleiding. Op die manier zet je jezelf steviger in de markt als tekstschrijver en maak je de meeste kans om straks leuke opdrachten en opdrachtgevers te krijgen.

3. Kies een goede bedrijfsnaam

BureauTekst: deze naam koos ik bewust voor mijn tekstbureau. Hij is niet erg exotisch, ik weet het, maar wel lekker duidelijk. En dat is precies waar ik als tekstschrijver voor sta. Duidelijkheid, leesbaarheid, vindbaarheid.

En een bedrijfsnaam moet passen bij de diensten die jij als tekstschrijver verleent. Walk your talk. Wil je je op de zakelijke markt richten? Kies dan een zakelijke bedrijfsnaam. Wil je creatieve teksten gaan schrijven? Dan past daar een wat creatievere naam bij. Let wel op: een beetje woordspelen met bedrijfsnamen is leuk, maar je kunt ook overdrijven. Zorg altijd dat mensen nog wel begrijpen welke diensten jij levert.

Registreer ook direct een domeinnaam als je een goede bedrijfsnaam hebt bedacht en een website wilt (laten) maken. Voor je het weet, is hij gereserveerd door een concurrent.

4. Tekstschrijver worden? Maak je eigen teksten perfect

Misschien een beetje ten overvloede, maar als tekstschrijver ben je ten dode opgeschreven als de teksten op je eigen website niet kloppen of als er een spelfouten op je visitekaartje staan. Wil je tekstschrijver worden, trek dan genoeg tijd uit voor het schrijven van zaken zoals je webpagina’s, algemene voorwaarden, PR-middelen, offertes en facturen. Dat is een hele klus. Zeker als tekstschrijver wil je dat ze duidelijk, krachtig en lekker leesbaar zijn.

Je eigen teksten corrigeren is trouwens lastig. Wetenschappelijk aangetoond. Ik heb daarvoor hulp gevraagd aan een kennis zodat ik zeker wist dat mijn eigen teksten goed waren. Dat is een absolute aanrader, alleen al voor je eigen gemoedsrust.

Wil jij tekstschrijver worden en heb je hulp nodig bij het redigeren van bijvoorbeeld je eigen website? Liefst een eindredacteur die verstand heeft van SEO-teksten en je zorgvuldig uitgekozen zoekwoorden met rust laat? Neem contact op met BureauTekst

5. Klanten trekken? Goed werk is de beste reclame

Als eindredacteur bij de politie schreef ik jarenlang mooie verhalen en ik begon ook in mijn vrije tijd steeds meer te schrijven. Deels betaald, deels vrijwillig. Als redacteur voor NierNieuws bijvoorbeeld, copyblogs voor verloskundigen en (SEO) teksten voor websites van kennissen. Via via groeide mijn netwerk en klantenkring gestaag. Nog steeds komen de meeste schrijfopdrachten van BureauTekst binnen via deze route. Mensen kiezen graag een betrouwbaar bedrijf. Logisch. Wil jij ook tekstschrijver worden? Probeer dan via je netwerk jouw klantenkring en portfolio uit te breiden.

Andere tips om meer klanten te krijgen:

 • Maak gebruik van websites als Hoofdkraan waar mensen zoeken naar freelancers en dus ook tekstschrijvers
 • Begin met bloggen om meer bezoekers naar je website te trekken, kennis te delen en je expertise op jouw vakgebied aan te tonen
 • Ben aanwezig op social media, maak contact, onderhoud je netwerk. Het krijgen van opdrachten heeft vaak te maken met een gunfactor. Doe jij iets voor een ander, dan krijg je daar vaak iets voor terug

Tekstschrijver worden? Aanvullende tips

Wil jij ook tekstschrijver worden? Of een eigen tekstbureau oprichten? Ik deel hieronder graag nog tien aanvullende tips en trucs:

 1. Besteed voldoende aandacht aan je netwerk. Onderhoud contacten en zie dit als onderdeel van je werk als zzp’er.
 2. Reserveer tijd en geld voor het volgen van cursussen en/of opleidingen. Als tekstschrijver ben je hiervoor zelf verantwoordelijk en op het gebied van schrijven verandert veel. Zeker als je kijkt naar online schrijven en SEO-teksten schrijven. Houd je kennis up-to-date.
 3. Trek genoeg tijd uit voor het schrijven van je eigen teksten. Bijvoorbeeld je algemene voorwaarden. Dat is een hele klus. Zeker als tekstbureau wil je dat ze kort, krachtig en leesbaar zijn.
 4. Controleer je website en teksten met enige regelmaat. Niets dodelijker dan spelfouten op de website van een tekstschrijver.
 5. Tekstschrijver worden? Doe eens wat schrijfklussen vrijwillig. Zo kwam bij mij in het verleden het balletje aan het rollen en kreeg ik de ene schrijfopdracht na de andere.
 6. Wees eerlijk over je kennis. Noem jezelf geen SEO-expert als je amper weet waarvoor de term staat. Werk vanuit je eigen kennis en kracht.
 7. Bepaal je doelgroep en creëer daarmee enige houvast voor jezelf: wie kunnen bij jouw tekstbureau terecht? En waarvoor? En welke tarieven reken je daarvoor?
 8. Professionele tekstschrijver worden? Overweeg aanmelding bij Tekstnet, een keurmerk voor tekstschrijvers. Op deze website vind je geweldige tips als je tekstschrijver wilt worden. Er worden workshops gegeven voor (aspirant) leden en je kunt gebruik maken van intervisie. Uiteindelijk zal het keurmerk je ook weer helpen bij een professioneel imago als tekstschrijver.
 9. Zoek samenwerking met andere tekstschrijvers. Mocht je eens teveel opdrachten hebben, ziek zijn of op vakantie gaan, is het fijn als je geen nee hoeft te zeggen maar klanten kunt doorverwijzen naar je “collega”. Bovendien is het nuttig om te leren van elkaars ervaring, kun je teksten voor elkaar te kunnen redigeren en krijg je zelf misschien ook weer nieuwe opdrachten.
 10. Vraag reviews en/of aanbevelingen aan klanten. Positieve reviews op je website of bijvoorbeeld in Google+, helpen bij je vindbaarheid en het overtuigen van potentiële klanten. Goed werk is immer de beste reclame.

 

Wil jij ook tekstschrijver worden maar twijfel je of je het wel durft of kunt? Voel je altijd vrij om contact op te nemen voor tips en advies. En lees ook eens mijn interview door loopbaancoach Maartje Koppen: Maak werk van je droombaan. Politieagente wordt tekstschrijfster. Misschien geeft dit interview jou net het duwtje in de rug dat je nodig hebt. 

 1. Odo Redactie Reply

  Bedankt voor deze bruikbare tips.

Reageer

*

captcha *