Vacatureteksten

Een spin in het web? Lekker laten hangen. En een teamplayer? Die stel je maar op in je korfbalteam. Nog zoiets: de work-hard-play-hard-mentaliteit. Die noemen we bij BureauTekst liever: ‘Niet miepen maar typen’. Toch miepen we best vaak. Meestal over tranentrekkende vacatureteksten. Zelf maken we mensen ook best graag aan het huilen hoor, maar dan van het lachen.

Een wervende vacaturetekst

Een wervende vacaturetekst is meer dan een middel om een geweldige sollicitant te vinden. Het is meteen een manier om je bedrijf in de spotlights te zetten. Ook bij potentiële klanten of opdrachtgevers. Val jij op met een leuke, frisse tekst? Dan straalt dat af op je bedrijf. Zo schreven we bijvoorbeeld een vacaturetekst voor Licht NL. Zij waren op zoek naar een accountmanager noodverlichting. De vacature leverde een stroom reacties op. Veel mensen werden vrolijk van zinnen als:

Natuurlijk ben je als accountmanager noodverlichting geïnteresseerd in licht en techniek. Als wij ‘peertje’ zeggen, ren jij niet naar de fruitschaal.

 

Spring eruit met originele vacatureteksten

Ook een advocatenkantoor werd overladen met reacties nadat wij een creatieve vacaturetekst voor ze schreven:

We werken met een klein team, dus er zijn altijd genoeg bitterballen. Je salaris is trouwens ook ruim voldoende. Zeker als je goed presteert, want dan kun je rekenen op een bonus. Plus een extra bitterbal. De ‘juridisch-commercieel-adviseur-met-ballen-bal’.

De vacaturetekst voor tuinwebshop Twinckels was helemaal een hit. We kregen zelfs een telefoontje van Monsterboard met complimenten, omdat ze zo hadden gelachen bij de plaatsing. Zelf vonden we het intro erg geslaagd:

Onze online marketeer is de hort op. De komende zes maanden stuurt ze ons jaloersmakende foto’s van verre landen. En jij? Jij breekt je hoofd over hoe je onze webshopartikelen aan de man brengt. Terwijl zij in haar hangmat ligt, bedenk jij hoe je dat ding verkoopt. Verschil moet er zijn, nietwaar? Maar het mooie is: jij vindt het nog leuk ook.

 

De juiste toon, de juiste kandidaat

Het belangrijkste doel van vacatureteksten is natuurlijk dat de juiste sollicitant zich meldt. Ook dat heb je zelf in de hand. Als jij heel uitgesproken durft te zijn in wat je zoekt, komt die ene m/v vanzelf bovendrijven. Met de juiste toon lok je de juiste mensen. Dat scheelt een hoop gesprekken met sollicitanten die eigenlijk helemaal niet bij je passen. En om met Benjamin Franklin te spreken: time is money. 

 

Punten scoren met passende vacatureteksten

Of je doelgroep nu sjiek-de-friemel is of lekker informeel, het is belangrijk om je vacatureteksten daarbij aan te sluiten. Met dit soort zinnen in zijn vacature scoorde onze opdrachtgever bijvoorbeeld snel een jonge en vlotte timmerman:

Vind jij Ikea een scheldwoord en wil je met hamers smijten als je Billy, Bjorn of Bennie hoort? Tikkie, jij bent ‘m! De fulltime timmerman die we zoeken in Waddinxveen.

 

Leuke vacatureteksten bevatten geen clichés

Een eerste indruk maak je maar één keer. In vacatureteksten heb je een paar alinea’s om die indruk te maken en het is zonde om die te verkwanselen (heerlijk woord) aan clichés. Hier zijn wat tips en trucs die we zelf gebruiken om steeds weer originele vacatureteksten te schrijven:

  • Draai de dingen eens om. Wil je graag dat iemand 40 uur komt werken? Benader het dan eens vanuit je team en schrijf iets als ‘We zien je het liefst 5 dagen per week.’
  • Wees eerlijk. Hoort overwerk erbij? Schrijf dat gewoon op. Dat kan best met een positieve twist. ‘Soms schil je de aardappels om 16.00 uur, soms moet je wachten tot 20.00 uur. Risico van het vak.’
  • Benoem specifiek wat een sollicitant moet kunnen. Ook dat kan prima op een luchtige manier. Dit schreven we voor een kantoor dat een jurist zocht: ‘Als er ooit een spelletje arbeidsrecht-Triviant wordt uitgevonden, ben jij sowieso de winnaar.’
  • Let op zoekwoorden en SEO. Je tone of voice is belangrijk en humor is leuk, maar het is wel belangrijk dat potentiële kandidaten de vacature onder ogen krijgen. Ook daarmee kun je natuurlijk hartstikke creatief zijn.
  • Spreek met voorbeelden je doelgroep aan. Dit schreven we voor een aannemersbedrijf dat graag meer vrouwen in dienst wilde, maar dat niet specifiek wilde benoemen:

Waar anderen bij het woord ‘nagel’ denken aan gekleurde potjes nagellak, grijp jij automatisch naar je gereedschapskist. Op zoek naar een draad-, klomp- of ankernagel. Als jouw nagels een kleurtje hebben, is de kans veel groter dat een hamer de boosdoener was.

De beste vacatureteksten bij BureauTekst

Heb je wervende, pakkende, creatieve of grappige vacatureteksten nodig? Wij schrijven ze met plezier. En humor. (Of juist niet. Misschien een beetje ongepast als je een begrafenisondernemer zoekt.) Laat maar weten als je zin hebt in een kennismaking met ons tekstbureau. We kunnen uiteraard ook een gratis proeftekst voor je schrijven.

Met ons praten?

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Vacatureteksten nodig?

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.