Geld verdienen met je 404-pagina

Hoeveel geld levert één klant jouw bedrijf op jaarbasis op? 100 euro? 1000? 10.000? Zonde om dat weg te gooien met een nietszeggende 404-pagina. No worries. In dit blog van BureauTekst lees je hoe je een leuke 404-tekst schrijft. Een pagina die converteert, zodat bezoekers met alle plezier alsnog jouw website bezoeken en klant kunnen worden.

Geld verdienen met je 404-pagina

Wat is een 404-pagina?

Als je een URL intypt in je webbrowser verzoek je een webserver om via HTTP een specifieke webpagina op te halen en aan te leveren. HTTP is de taal die servers en browsers gebruiken om met elkaar te communicaeren via wereldwijde web. Een 404 foutmelding is een standaard HTTP-foutcode. Je krijgt deze melding te zien als de URL die je hebt ingetypt (of aangeklikt) niet naar een bestaande webpagina verwijst. Dat kan verschillende oorzaken hebben:

  • De pagina is verwijderd
  • De pagina bestaat niet meer
  • Er zitten typfouten in de URL
  • De linkstructuur van de website is gewijzigd
  • De domeinnaam is veranderd
  • De pagina is verkeerd omgeleid

Wat de oorzaak van de foutmelding ook is, probeer deze op je eigen website te vermijden en op te vangen door een leuke 404-pagina.

 

404 foutmelding

Hoe mooi een website ook is, over het algemeen is de 404-pagina dodelijk saai. Vaak zie je een standaardtekst in je scherm verschijnen: “Oeps! Pagina niet gevonden.” Of: “Sorry, deze pagina is niet beschikbaar.” Niet erg behulpzaam voor bezoekers en allerminst motiverend om alsnog de goede pagina te zoeken. Weg bezoekers! Dit is zonde en helemaal niet nodig. Met een leuke 404-pagina los je dit probleem zo op.

 

Belangrijke aspecten van een 404-pagina

Een 404-pagina hoeft geen teleurstelling te zijn. Je kunt bezoekers vanaf daar prima doorverwijzen naar jouw website. Met de melding “Pagina niet gevonden” kan een bezoeker niet zo veel, dus probeer op een creatieve manier te helpen en lezers zoveel mogelijk aan je te binden.

 

Je 404-pagina moet in elk geval de volgende 3 dingen doen:

  1. In heldere taal duidelijk maken dat er iets fout is gegaan (vermijd het gebruik van de term error 404). Wees hierbij creatief. Vermijd clichés als: “Excuses voor het ongemak”.
  1. Een uitweg bieden. Dit doe je door een link naar je website op te nemen of de 404-pagina van een zoekfunctie te voorzien. Neem hierin eventueel ook je meest bezochte pagina’s op, kans is dan groot dat iemand daar naartoe wil.
  1. Probeer je klanten op een leuke manier toch kennis te laten maken met je website, ook al ging er iets niet goed. Gebruik – als je website dat toelaat – een beetje humor. Bijvoorbeeld een leuke tekst of grappig plaatje. Hieronder vind je wat voorbeelden.

 

Grappige voorbeelden 404-tekst

Hier is de top 3 van mijn favoriete 404-pagina’s. Bekijk ze maar eens, je lacht je rot.

 

voorbeeld 404 pagina ziggo

voorbeeld 404 pagina hema

voorbeeld 404 pagina mailchimp

 

Hoe kom je nu op zo’n idee?

Om een goede 404-tekst te schrijven, heb je net even dat éne idee nodig. Dit zijn een paar dingen die je kunt doen:

 

  • Bekijk voorbeelden van andere websites. Welke pagina’s spreken je aan?
  • Bepaal of je met woord of met beeld wilt werken
  • Organiseer een brainstorm met je collega’s
  • Maak een mindmap met woorden die typerend zijn voor jullie bedrijf
  • Verzin een thema/concept als basis voor je tekst. Of liever nog: verzin er 2 of 3
  • Laat je teksten door meerdere mensen lezen en bekijk de reacties. Welke wordt het?

 

Converterende 404-pagina laten schrijven

 Je kunt zelf heel eenvoudig een eigen foutpagina maken of dit laten doen. Maar nu nog een leuke 404-tekst schrijven. Hulp nodig? Op basis van een interview en/of brainstorm ontwikkelen onze creatieve tekstschrijvers voor jou het perfecte concept voor een 404-pagina.

 

Nu contact opnemen met BureauTekst