SEO belangrijk voor een vacaturetekst

Schiphol zoekt een vibe manager, marketingbureau zoekt een eindbaas en een kantorencomplex zoekt een geluksmanager. Leuk al die ludieke functieomschrijvingen, maar niemand zoekt in Google naar een baan met als functietitel ‘eindbaas’. Jouw vacaturetekst kan nog zo geweldig zijn, als hij niet wordt gevonden komt die droomkandidaat nooit in beeld. BureauTekst geeft jou 6 tips om een goed vindbare vacaturetekst te schrijven.

seo vacaturetekst

Doe research met een zoekwoordenonderzoek

Wat is jouw doelgroep? Waar woont jouw doelgroep? Maar nog belangrijker: waar zoekt jouw doelgroep naar?  Want daar laat je de vacaturetekst natúúrlijk op aansluiten. Voordat je begint met schrijven is het belangrijk dat je een zoekwoordenonderzoekje doet. Gebruik Google om te ontdekken wat de belangrijkste zoekwoorden zijn. Zijn mensen op zoek naar een baan in Amsterdam? Of zoeken ze echt op ‘vacature marketingmanager’? Onderzoek wat jouw concurrenten schrijven, doe een positiecheck en check zoekvolumes. Dat kun je doen via de keywordplanner van Google, maar er zijn ook andere handige tools zoals de Keywordtool. (Niet allemaal gratis trouwens.)

 

Ga voor een duidelijke titel

Het klinkt leuk zo’n ‘vibe manager’ maar wat is dat? En wat doe je dan? Binnen een bedrijf is het misschien wel een term, maar een kandidaat zegt het niets. En belangrijker nog: hij of zij zoekt er niet op. Gebruik dus een functietitel waar mensen op zoeken. Vaak zoeken mensen ook in combinatie met de standplaats. Voeg dan bijvoorbeeld Utrecht of Amsterdam toe aan de titel. Als je nog even wilt lachen; zo verpest je de optimalisatie van je vacaturetekst.

 

Maak een ijzersterke intro voor je vacaturetekst

Verleiden van kandidaten doe je vooral aan het begin van je tekst. Zorg daarom dat je intro van je vacaturetekst wervend is. Jouw intro is trouwens ook het eerste wat naar voren komt als men zoekt in Google. Gebruik je belangrijkste zoekwoorden ook in de eerste zin van je vacaturetekst. Het is beter voor de vindbaarheid van je tekst. Deze schreven we laatst voor een juridisch kantoor en zorgde voor leuke reacties:

 

Vacature juridisch Commercieel Adviseur met ballen (m/v)

Jij staat nooit met je mond vol tanden. Toch heb je geen grote mond. Je bent gewoon handig met woorden. Daarom heb je ook gekozen voor een juridische opleiding. HBO Rechten bijvoorbeeld, of Sociaal Juridische Dienstverlening. Met HBO Management, Economie en Recht ben je ook welkom. En nu ben je op zoek naar een startersfunctie in Amsterdam als Juridisch Commercieel Adviseur. Vonnis: je hebt ‘m gevonden!

 

Combineer zoekwoorden met het woord vacature

Nice to know: vaak zoekt de kandidaat naar het zoekwoord in combinatie met het woord ‘vacature’. Logisch ook, want hij of zij is op zoek naar een vacature. Combineer deze 2 daarom ook een paar keer in de vacaturetekst. Niet alleen in de intro, maar ook verder in de tekst.

 

Gebruik minimaal 300 woorden voor je vacaturetekst

Niet alleen de kandidaat, maar ook Google kan beter bepalen waar de tekst over gaat als de tekst voldoende woorden heeft. Zorg daarom dat de vacaturetekst uit minimaal 300 woorden bestaat. Meer is altijd goed.

 

Creativiteit, enthousiasme en overtuigingstechnieken

Creativiteit, enthousiasme en overtuigingstechnieken mogen nooit ontbreken in goede SEO-vacatureteksten. Natuurlijk zijn techniek en zoekwoorden belangrijk. Maar je hebt niets aan hordes bezoekers op de website als zij vervolgens geen interesse tonen in je vacatures. Om kandidaten voor je te winnen, heb je overtuigingstechnieken nodig, een vleugje verkooppsychologie en user experience (UX).

 

BureauTekst helpt jou met goede SEO-vacatureteksten

Bungelen jouw vacaturepagina’s nog ergens op plek vierhonderd-zoveel in de zoekresultaten? Dan kunnen goede SEO-proof vacatureteksten je helpen. Worden ze amper gelezen of krijg je geen reactie van geschikte mensen? Leuke, goede vacatureteksten geven Google de nodige handvatten om een website te indexeren. En bovenal: ze helpen kandidaten om een duidelijke keuze te maken voor jouw bedrijf.

 

Nu contact opnemen met BureauTekst