Verkooptekst voor een woning: zo schrijf je de beste

We krijgen vaak vragen van beginnende tekstschrijvers. De meest gestelde: hoe word ik een betere schrijver? Ons verrassende antwoord: gebruik Funda. Open een willekeurige huisbeschrijving en zie hoe het niet moet. Ga daarna zelf aan de slag, en schrijf en schrap net zo lang totdat er iets originelers staat dan ‘kindvriendelijke wijk’, ‘landelijke uitstraling’ en ‘karakteristieke woning.’ En o ja: iedereen weet wel dat het huis eigenlijk plat moet als er staat: ‘uitdaging voor de klusser’. Maak een huis niet mooier dan het is, dat scheelt een hoop teleurgestelde kijkers en dus een hoop tijd van de verkopende partij. Schrijf eerlijk en duidelijk op waarom een huis de moeite waard is en voor wie. Of je nu tekstschrijver of makelaar bent.

verkoop tekst woning

Zo moet het wel: een pakkende verkooptest schrijven voor een woning

Eerlijk is eerlijk: op Funda zijn het vooral de foto’s die indruk maken. Want door de voorspelbaarheid van de teksten gelooft de lezer de rest wel. Maar wat als je het nou net even anders aanpakt? En als die mooie foto’s vergezeld gaan van een tekst die wel blijft hangen? Het kan het verschil maken tussen een bezichtiging aanvragen of verder scrollen. In zijn algemeenheid geldt voor teksten: zet je lezer op het verkeerde been en je hebt de aandacht. Die truc kun je ook prima toepassen in een verkooptekst. Wedden dat jouw advertentie opvalt als je eerlijk bent? Heb je een tuin op het noorden? Maak er wat moois van. Zeg bijvoorbeeld: ‘Wist u afgelopen zomer niet waar u het moest zoeken van de hitte? Wij zaten heerlijk in onze schaduwrijke tuin.’

 

Maak van je huis geen kasteel, tenzij je in een kasteel woont

Vier op de tien Nederlanders woont in een rijtjeshuis. In Flevoland woont zelfs 60% van de mensen in een rijtjeshuis. Daar is niks mis mee. Het gaat pas mis als je het op Funda te mooi maakt om waar te zijn met ronkende beschrijvingen. Schrijf eerlijk op wat een potentiële koper kan verwachten. Dat scheelt een hoop teleurstellingen. De meeste kopers willen gewoon een praktisch huis met fijne slaapkamers en wat bergruimte. Of iets hoogwaardig is afgewerkt bepalen ze zelf wel. Of een wijk kindvriendelijk is ook. Beschrijf feitelijk waarom jouw huis een fijn huis is en maak geen kasteel van je huis als het dat niet is.

 

Huis verkopen via Facebook 

Steeds meer makelaars plaatsen hun aanbod eerst op Facebook en daarna pas op Funda. Schrijven voor Facebook vraagt om een korte, pakkende verkooptekst. De foto’s delven bij dit medium het onderspit. Zorg er dus voor dat je in scherpe bewoordingen je huis neerzet. Bij BureauTekst worden we regelmatig gevraagd om makelaars een handje te helpen. Als professionals zien zij dat een onderscheidende verkooptekst het verschil kan maken in een oververhitte woningmarkt.

 

Onze tekstschrijvers zorgen dan voor uitnodigende teksten die potentiële kijkers nieuwsgierig maken. Zo verkochten we een prachtig gerestaureerde oude villa met onder meer de woorden: ‘Het haardvuur aan, potten en pannen op het prachtige fornuis in de open keuken, urenlang tafelen in de halfronde serre… dit huis vraagt om een gezin dat nieuwe herinneringen maakt.’ Een gezin kocht het, binnen een week.

 

Aantal schrijftips op een rij

Hier nog wat handige tips op een rij om een sterke verkooptekst te schrijven.

 

  1. Verdiep je in de doelgroep. Voor wie is dit huis perfect?
  2. Verwijder opsmuk en persoonlijke indrukken zoals je als makelaar ook in het huis zelf doet
  3. Bepaal en benadruk de USP’s (unique selling points) van een woning
  4. Schrijf objectief, beschrijf wat je ziet en laat kijkers zelf een mening vormen
  5. Voorkom een overdaad aan wij-van-wc-eend-adviseren-wc-eend
  6. Verdiep je in overtuigingstechnieken die je kunnen helpen om betere verkoopteksten te schrijven. Een goede tip is het boek “De zes geheimen van het overtuigen” van Robert Cialdini.

 

Verkooptekst woning laten schrijven

Benieuwd hoe we jouw huis zouden omschrijven? Hulp nodig bij het schrijven van slimme verkoopteksten voor woningen? Neem eens contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

 

Nu contact opnemen met BureauTekst