Waarom taal belangrijk is in vacatureteksten
Met een knipoog naar het boek van Paulien Cornelisse is taal zeg maar echt ons ding. Taal zorgt ervoor dat we kunnen communiceren en we elkaar verhalen kunnen vertellen. Dat maakt dat wij zo anders zijn dan andere diersoorten. Mensen denken na over het verleden, heden en toekomst.
Taal zet je logischerwijs in bij vacatureteksten. Je wilt je pool kandidaten zo groot mogelijk maken, terwijl je tegelijkertijd geschikte kandidaten wilt aanspreken. Daarnaast is de tekst in je vacature motiverend of wervend, want je wilt dat kandidaten op je ‘solliciteer nu’ button klikken.
De betekenis van inclusief schrijven
Niemand buitensluiten, iedereen hoort erbij en iedereens waarde is gelijk. Dat is waar inclusiviteit simpel gezegd om gaat. Buitensluiten in communicatie gaat vaak onbewust. Wist je dat we eigenschappen die vallen onder ‘kwaliteit’, ‘competitief’ en ‘competentie’ associëren met mannen? Zet je bijvoorbeeld neer dat je ‘de beste kandidaat’ zoekt, dan geef je indirect een seintje dat je op zoek bent naar een man.
Nu is een man natuurlijk geen foute kandidaat. Maar wie weet is een vrouw toevallig beter. Andersom kan ook. We vinden vrouwen empathisch, verzorgend en lief. Zoekt een ziekenhuis een verpleegkundige met deze eigenschappen? Dan denk je al snel aan een vrouw. Deze genderstereotypen moeten aan de kant als je inclusief wilt schrijven. Focus op de kwaliteiten die iemand moet hebben.
De voordelen van inclusieve vacatureteksten
Met inclusieve vacatureteksten ben je niet alleen aantrekkelijker voor sollicitanten, het heeft ook veel voordelen voor jou:
- Je vergroot de pool met geschikte sollicitanten
- Je kandidaten zijn direct betrokken bij je bedrijf
- Je verbetert je employer brand
- Je vergroot de diversiteit binnen je bedrijfscultuur, wat zorgt voor meer creativiteit en ideeën
Tips voor inclusieve vacatureteksten
Zo houd jij rekening met inclusiviteit in je vacatureteksten.
Tip 1: Gebruik genderneutrale taal
Genderneutraal schrijven betekent dat je een tekst niet voor een specifiek gender maakt, zoals een man of vrouw. Genderneutraal schrijven betekent ook dat je geen persoonlijke voornaamwoorden als hij/zij/hem/haar in je tekst verwerkt. Kun je echt niet zonder? Kies dan voor bijvoorbeeld voor ‘persoon A’ in plaats van een naam.
Mensen associëren woorden met mannen en vrouwen. Hierdoor spreek je vaker de ene gender aan, terwijl je dat niet per se zo bedoelt. Weet je niet goed welke woorden masculien of feminien zijn? Controleer je vacaturetekst in een gender decoder.
Voorbeelden van mannelijke en vrouwelijke woorden die je vaak terugziet in vacatureteksten.
Mannelijk | Vrouwelijk | |
Leider | Empathisch | |
Doelgericht | Ondersteunend | |
Besluitvaardig | Communicatief | |
Sterk | Samenwerkend | |
Ambitieus | Vriendelijk |
Tip 2: Schrijf simpel
Bedenk goed wat je van je kandidaat wilt. Moet diegene per se een hbo-diploma laten zien, of is hbo-denkniveau voldoende? Iemand met een aantal jaar werkervaring kan een functie wel goed uitoefenen, maar heeft misschien niet het bijbehorende papiertje. Degene is gelijk ontmoedigd na het lezen van jouw vacature, terwijl het wel een geschikte kandidaat is.
Moeilijke taal is onnodig in een vacaturetekst – het is eigenlijk altijd onnodig. Je wilt dat sollicitanten begrijpen waarop ze solliciteren. Een vacaturetekst is geen test. Het is een middel om mensen te werven. Laat daarom vakjargon en ingewikkelde woorden zo veel mogelijk achterwege. De meeste mensen lezen op B1 niveau. Controleer woorden waarover je twijfelt op https://ishetb1.nl/. Simpele tekst draagt positief bij aan kwalitatieve kandidaten, want ze:
- Openen je tekst vaker
- Lezen je tekst helemaal
- Solliciteren sneller
Tip 3: Vermeld het bedrijfsbeleid voor inclusiviteit
Een inclusiviteits- en diversiteitsbeleid toepassen op je werkvloer heeft vele voordelen. Zo hebben mensen met verschillende achtergronden allemaal andere ideeën bij een oplossing voor een probleem. Zo’n beleid past goed in een vacaturetekst. Dit moedigt kandidaten aan om te solliciteren en ‘vang’ je werknemers met dezelfde waarden. Hiermee versterk je weer je werkgeversmerk en bind je werknemers.
Tip 4: Beperk de lijst van functie-eisen
We horen je denken: “huh, als ik minder functie-eisen neerzet, dan krijg ik toch ook minder geschikte kandidaten?” Het antwoord is ja en nee. Verdeel de lijst functie-eisen die je hebt onder musthaves en nice-to-haves. Als bij mannen 60% van de functie-eisen overeenkomt met wat ze kunnen, solliciteren ze al. Terwijl vrouwen vaak het hele lijstje afvinken voordat ze solliciteren. Met minder opties, krijg je dus meer (vrouwelijke) kandidaten.
Vind je het lastig om bepaalde functie-eisen helemaal achterwege te laten? Zet ze dan niet neer als harde eisen, maar geef aan dat iemand ermee bekend moet zijn, een combinatie ervan heeft of bonuspunten krijgen als… Bijvoorbeeld: we vinden het fijn als je ervaring hebt met 3 van deze 5 skills en je de andere 2 graag wilt leren.
Tip 5: Benoem inclusieve voordelen in de vacaturetekst
Vaderschapsverlof, subsidies voor kinderopvang, pensioenregeling, dit zijn zomaar wat extraatjes die bijdragen aan inclusiviteit. Een vader die wat langer bij zijn pasgeboren kindje kan blijven, zal het fijn vinden dit al in de vacature te lezen. Meedenken met je werknemers boost de betrokkenheid.
Het benoemen van alle voordelen is niet voor een vacaturetekst weggelegd. Kies er een paar uit die aangeven dat je begaan bent met de behoeftes van je werknemers. Dit vertelt de kandidaten wat je op de werkvloer belangrijk vindt, wat hen weer vertrouwen geeft om te solliciteren.
Inclusief schrijven met BureauTekst
Podcasts luisteren, conferences bezoeken, blogs lezen en lekker ChatGPT’en: wij verdiepen ons graag in contenttrends. En bewustwording is altijd de eerste stap. Wil je inclusieve vacatureteksten en daarover sparren? Wij schrijven voor iedereen wervende teksten. Laten we kennismaken!