Interviewtips: hoe stel je vragen en hoe werk je een interview uit?

Iedereen kan vragen stellen. Toch zitten er verschillende technieken achter de juiste vragen. Iemand interviewen is een goede methode als je veel informatie over een onderwerp wilt. Een interview maakt het mogelijk om veel door te vragen totdat je alle informatie hebt en precies duidelijk is wat je interviewkandidaat bedoelt. Research doen, de vragen afnemen, het interview uitwerken… Het doen en schrijven van een interview is behoorlijk tijdrovend. In 3 stappen lees je hoe je een goed interview op papier zet.

Waarom doe je een interview?

Een artikel op basis van een interview is waardevolle informatie voor je website. Neem een krant of het nieuws als voorbeeld. De informatie die je ziet of leest, is een stuk interessanter als het door iemand verteld wordt die er veel van weet. Een interviewtekst geeft veel meer dimensie aan een artikel omdat het meer is dan alleen droge informatie. Met quotes onderbouw je bijvoorbeeld meningen van experts. Je bezoekers waarderen de informatie als meer oprecht en juist.

 

Stap 1: bereid je interview goed voor

Bepaal vooraf je interviewmethode. Een voorbeeld is een gestructureerd interview waarbij je alle vragen vooraf bedacht hebt en deze precies op volgorde uitvraagt. Een ander voorbeeld is een semi-gestructureerd interview. Hierbij heb je je onderwerpen vooraf bedacht, maar laat je ruimte over om door te vragen. Je vragen komen wel aan bod, maar de volgorde is onbelangrijk.

Je leest je ook in over het onderwerp. Welke vragen moet je anders stellen? Je interviewkandidaat prikt er zo doorheen als je niet goed weet waar je het over hebt. Daarnaast verdiep je je in je interviewkandidaat. Niets zo gênant als je informatie moet uitvragen dat je allang had geweten met een beetje moeite. Het is daarom weten wat je vraagt en wie je vraagt.

Bedenk en bespreek tot slot hoe het eindresultaat eruit moet zien. Maak van tevoren de afspraak of je interviewkandidaat je interview nog door kan lezen voor publicatie. Inhoudelijke informatie pas je vervolgens nog aan. Zo betrek je je interviewkandidaat meer en is hij of zij sneller tevreden.

Stap 2: interviewtips

Je gebruikt interviewtechnieken zodat de interviewkandidaat zich gehoord voelt en jij alle info krijgt die je wilt, zonder dat het lijkt op een kruisverhoor. Hoe doe je dat?

  • Luisteren, samenvatten en doorvragen: houd je deze volgorde aan? Dan begrijp je het antwoord goed en vraag je hierop door.
  • Parafraseren: wat is het verschil tussen parafraseren en samenvatten? Bij een parafrase vat je samen wat bij 1 antwoord gegeven is. Een samenvatting geef je over meerdere antwoorden van je interviewkandidaat.
  • Hummen: door niets te zeggen, maar te hummen (hmmh), moedig je je interviewkandidaat aan om meer te vertellen.
  • Non-verbale communicatie: een open houding laat zien dat je interesse hebt en luistert.

Dit ezelsbruggetje is handig voor al je interviews: wees een OEN en laat OMA thuis. OEN staat voor Open, Eerlijk en Nieuwsgierig. OMA staat voor Oordelen, Meningen en Aannames/Adviezen. Je interviewt dus om informatie te krijgen, niet om zelf informatie te geven.

 

Stap 3: interview uitwerken

Een interview schrijven is een lastige klus. Hier wat tips:

  • Neem het gesprek op: je concentreert beter op je interviewkandidaat als je niet tussendoor meeschrijft. Een ander voordeel is dat je het gesprek tijdens het interview uitwerken nog eens kunt beluisteren. Heb je Livescribe al ontdekt? Met de tool neem je op en schrijf je mee. Na afloop tik je een zin aan en vanaf daar speelt hij terug. Ideaal.
  • Werk het interview snel uit: schrijf je interviewtekst zo snel mogelijk uit, dan zit het nog vers in je geheugen.
  • Filter de benodigde informatie uit het interview: in een interview staat vaak een persoonlijk verhaal centraal, waarbij je de nodige informatie uit het verhaal haalt. Scheidt de hoofd- en bijzaken als je het interview uitwerkt.
  • Kies een opzet: wil je in directe vorm schrijven: vraag-antwoord? Of juist in een lopend verhaal in hij/zij-vorm? Wissel je dit af met quotes? Of kies je voor een volledig quote verhaal? 
  • Kies een perspectief: is de interviewer ook aan het woord? Schrijf je in de ik-vorm of de hij/zij-vorm? Maak een keuze en wijk daar niet vanaf, anders krijg je verwarring bij je lezers.
  • Kies een tijdsvorm: een veel gebruikte vorm is de tekst in tegenwoordige tijd en quotes in verleden tijd. De volgorde van het verhaal hoeft niet chronologisch te zijn.
  • Bedenk een goede kop: zorg dat de kop de essentie van de interviewtekst bevat en kort is. Kies een kop die de aandacht van de lezer trekt.
  • Neem quotes letterlijk over: jij hebt het niet gezegd, maar je kandidaat. Leg dus geen woorden in de mond door een quote aan te passen. Als een kandidaat zijn eigen woorden herkent, is de kans groot dat ze die goedkeuren. Ook als informatie gevoelig of persoonlijk is.

Nog wat laatste interview-tips

Om je artikel zo leesbaar mogelijk te houden, hier nog een paar laatste tips:

  • Gebruik in het artikel korte zinnen en zorg dat de vaart erin blijft
  • Gebruik zo min mogelijk afkortingen 
  • Vermijd moeilijke woorden en jargon

 

Interview schrijven? BureauTekst helpt met tips en typwerk

Te weinig tijd voor het schrijven van een interview? Of lukt het niet om de verhalen op papier te zetten en je doelgroep te raken? Tijd om hulp in te schakelen! Bij BureauTekst verwoorden de copywriters je interview op een grappige, meeslepende of serieuze manier.

 

Neem nu contact op met BureauTekst