Schrijven van cijfers

Schrijven van cijfers Driehonderddrieendertigduizendvierhonderzeventachtigkommazesenzestig is geen makkelijk woord. En hoewel we bij BureauTekst dol zijn op letters, zien we ook wel in dat cijfers soms handiger zijn.. Twijfel je wat

schrijven van cijfers

Schrijven van cijfers

Driehonderddrieendertigduizendvierhonderzeventachtigkommazesenzestig is geen makkelijk woord. En hoewel we bij BureauTekst dol zijn op letters, zien we ook wel in dat cijfers soms handiger zijn.. Twijfel je wat je moet met getallen in jouw teksten? Hier wat tips.

Uitschrijven of niet uitschrijven

Je hebt het je vast weleens afgevraagd: schrijven we in onze teksten “een, twee, drie” op? Of “1, 2, 3”? Vroeger schreven veel bedrijven hun cijfers uit in letters. De laatste jaren vond daarin een verschuiving plaatst en kozen veel bedrijven ervoor om getallen tot twaalf en tientallen uit te schrijven. Alles daarboven en daartussen als cijfer. Dus:

Een, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven, acht, negen, tien, elf, twaalf, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, twintig, 21, etc, honderd, etc, duizend. Maar wat doe je als je tekst met veel cijfers hebt en alles door elkaar nodig hebt? Zoiets:

De zomer van 2018 was warmer dan gemiddeld. Met een temperatuur van gemiddeld twintig graden tegen 18,7 normaal. De aanhoudend zomerse temperaturen duurden ruim drie maanden, in totaal 14 weken.

Ik zwets overigens maar wat, het gaat om het idee van de getallenhussel.

 

getallen lettersEchte regels zijn er niet

Een getal kun je in cijfers en in letters schrijven (10 of tien). Maar wanneer kies je voor wat? En kun je beiden door elkaar gebruiken in een tekst? Het antwoord is ja: door elkaar mag. Voor het schrijven van getallen bestaan geen vaste regels. Maar hoe je ze opschrijft, bepaalt wel hoe leesbaar een tekst is. Zeker als een tekst veel cijferwerk bevat. Regels voor getallen kun je, net zoals grammaticale regels, opnemen in de schrijfwijzer of redactieformule van je bedrijf.

 

9 (of negen?) tips voor het schrijven van cijfers

Geen vaste regels dus. Dat is mooi, want je kan het dus eigenlijk nooit fout doen. Tenzij je inconsequent bent. Daarom hebben we een aantal handige tips en richtlijnen voor je op een rij gezet. Deze geven aan wanneer je een getal het best in cijfers en wanneer in letters kunt schrijven.

OP PAPIER:

  • Getallen tot twintig (een, twee, drie, elf, twaalf, dertien, enz.) in letters
  • Tientallen tot honderd (twintig, dertig, veertig, enz.) in letters
  • Ronde getallen boven de tientallen (honderd, driehonderd, duizend, vijftienhonderd, tienduizend, honderdduizend, miljoen, enz.) in letters
  • Werken met cijfers als het om zakelijke en exacte gegevens gaat. Denk aan gewicht, maten en data. Er is dan sprake van een combinatie met een afkorting. Bijvoorbeeld: 6 kg. 10 km. 3 september 2018
  • Combineer duizenden, miljoenen en miljarden met cijfers: 22 miljoen, 41 miljard
  • Percentages in cijfers
  • Voorkom dat een zin of kop met een getal (in cijfers) begint

ONLINE:

  • Alle getallen in cijfers

Dit is een klassieke werkwijze en verdeling. De laatste jaren zien we bij steeds meer bedrijven dat alle getallen worden uitgeschreven in cijfers. Overal, ook in print. Wel zo makkelijk als je met meerdere schrijvers werkt en eenduidigheid belangrijk vindt. Maar het staat je helemaal vrij om te kiezen wat je zelf mooi en prettig vindt.

 

Wat doet de cijferspecialist?

Wie is nu echt de koning als het gaat om cijfers?? Het CBS natuurlijk! Een snelle gluur op hun website leert dat dit bedrijf alles uitschrijft in cijfers.

 

Consumenten minder positief over economisch klimaat

Consumenten oordelen in september minder positief over de economie dan in augustus. De deelindicator Economisch klimaat daalt van 40 naar 34. Zowel het oordeel over de afgelopen als dat over de komende twaalf maanden was minder positief dan in augustus.

De koopbereidheid neemt een fractie af in september. Deze deelindicator komt uit op 8, tegen 9 in augustus. Consumenten zijn iets minder positief over hun financiële situatie en zij vinden de tijd wat minder gunstig voor het doen van grote aankopen.

 

Nouja… bijna alles dan. “Variabelen kunnen gesleept worden naar de kop, rijen of kolommen van de tabel. In de kop is maar één item van een variabele te selecteren.” Eén klein foutje. Eentje maar. 1.

 

Goede teksten schrijven vol cijfers

Beginnen de getallen je te duizelen en heb je hulp nodig bij het schrijven van goede en leesbare financiële teksten of andere informatie met veel cijfers? Wij helpen je graag verder!

 

Nu contact opnemen met BureauTekst