Zo schrijf je een pakkende speech

‘Volgende week spreek ik de Raad van Toezicht en alle medewerkers toe, bij de opening van het nieuwe kantoor. Zet jij vast wat op papier? Ik heb er geen tijd voor’ Geen ondenkbaar verzoek van je directeur. Hoe zorg je dat hij of zij indruk maakt met een gevatte, grappige en toch kernachtige speech? BureauTekst legt je de woorden niet in de mond, dat doen we al voor mensen voor wie we een speech schrijven, maar we helpen je graag op weg.

Speech schrijven

Voorbeeld van een goede speech

I have a dream. Zo begon de wereldberoemde 17 minuten durende rede van Martin Luther King in Washington in augustus 1963. Wat Martin Luther King toen allemaal zei en de manier waarop hij dat deed, ging de geschiedenisboeken in als een meesterwerk. Vallen er uit die speech tips te halen voor de speechschrijvers van vandaag? Ja! Bijvoorbeeld:

  • De kracht van herhaling. King zei niet één keer I have a dream, maar acht keer. Meerdere keren een woord of korte zin herhalen, onderstreept wat je zeggen wilt.
  • Het gebruiken van toespelingen of zinspelingen. Verwijzingen naar bekende gebeurtenissen, bekende personen etcetera vergroten het belang van een speech. King gebruikte citaten uit onder meer de Bijbel en de Emancipatieproclamatie van Abraham Lincoln.
  • Vertel waarin je gelooft. Kings speech had meer effect omdat hij vocht voor gelijke rechten. Mensen prikken er zo doorheen als je dingen zegt die jezelf niet gelooft.

 Wat zeg je? 

Dus: als je een speech voor jezelf schrijft, blijf dan ook dicht bij jezelf, je eigen meningen en je eigen woorden. Daarentegen is het een must om in de huid van de ander te kruipen als je voor diegene een speech schrijft. Hoe spreekt hij of zij? Waar gelooft hij in? Vertelt deze persoon normaal gesproken grappig of meer zakelijk? 

Ga bij het schrijven van een speech even na wat jouw eigen stopwoordjes of veelgebruikte uitdrukkingen zijn. Heb je ze helder op je netvlies? Loop dan nog even je speech na en schrap woorden en uitdrukkingen die kenmerkend voor jou zijn als je een speech schrijft voor een ander.

Vijf gouden tips om een speech te schrijven

Een blog zonder tips is als een glas zonder wijn. Dat willen we je niet aandoen. Dus hier komen ze:

 

  1. Simpel en eerlijk

Je wilt dat je publiek luistert van begin tot eind. Verval niet in moeilijke, lange zinnen. Maar houd het simpel en eerlijk. Je wilt later niet betrapt worden op onwaarheden. Daarnaast zit niemand te wachten op te inhoudelijke of moeilijke uitleg. Dat is geen speech namelijk.

 

  1. Speech opening (voorbeeld)

Met je eerste zin wil je je publiek prikkelen en gelijk hun aandacht pakken. Dat lukt als je met je eerste zin een belofte doet. Bijvoorbeeld:

“Ik beloof dat ik in de komende vijf minuten ook stilsta bij de plannen voor het personeelsfeest om het kantoor in te wijden.”

Een andere manier om de aandacht te trekken, is door een vraag te stellen. Bijvoorbeeld:

“Tijdens de laatste dagen voor de oplevering van ons nieuwe pand, dacht ik veel terug aan de begindagen van het bedrijf.”

 

  1. Aanzetten tot

Net als webpagina’s, bevat je speech bevat ook een call to action. Met het schrijven van een goede speech wil je mensen minstens aan het denken zetten. Dat motiveer je door actieve taal te gebruiken. Begin je zin eens met ´let nu goed op´, ´vergeet niet dat/om´, ´geloof me´, ´stel je eens voor´ of ´bedenk eens´. Hierdoor gaan mensen fantaseren. Doordat ze jouw opmerking eigen maken, zijn ze eerder geneigd de actie uit te voeren die jij wilt.

 

  1. Hardop oefenen

Niet alleen de spreker oefent de speech een paar keer. Ook jij als schrijver. Het kan nog zo mooi staan op papier, het moet ook goed van je tong rollen. De beste manier is om hardop te oefenen. Het liefst ook nog voor de spiegel. Extra tip: hardop zeggen is handig voor alle soorten teksten!

 

  1. Het verhaal

Zonder goed verhaal geen speech schrijven. De boodschap van jouw verhaal is het allerbelangrijkst. Zorg dat je het verhaal en je boodschap eerst goed op papier hebt. Kleur daarna de speech in met onder andere voorbeelden en/of anekdotes.

 

BureauTekst voor jouw speech

Moet jij een speech schrijven en besteed je dat liever uit? Of wil je graag dat iemand even met je meekijkt? Wij helpen graag! Neem gerust contact op als je meer over ons wilt weten.

 

Neem contact op met BureauTekst