BureauTekst > Content > Interview schrijven: tips

Een interview geeft de mogelijkheid om diep in te gaan op onderwerpen, totdat precies duidelijk is wat de respondent bedoelt en wat de interviewer wil weten. Research doen, het interview afnemen, het verhaal uitwerken…. Het schrijven van een goed interview is behoorlijk tijdrovend. Het is geen kwestie van wat vragen en antwoorden op papier rammen. Maar hoe schrijf je nou een briljant interview en hoe zorg je dat bezoekers van je website het leuk vinden om te lezen? In dit blog van BureauTekst lees je hoe je dat snel voor elkaar krijgt.

 

Waardevolle content

Een goed interview kan een waardevolle content voor je website zijn. Met een interview kunnen nuttige tips en nieuwe inzichten verkregen worden. Ook zijn interviews interessant voor de bezoekers van je website. Leuk bijvoorbeeld voor nieuwe artikelen in blogs, maar ook voor andere vormen van content marketing. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van quotes van experts om meningen te onderbouwen. Interviews kunnen behoorlijk bruikbaar zijn.

 

Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Succesvolle interviews zorgen voor waardevolle informatie, mits de inhoudelijke voorbereiding goed is. Als interviewer moet je dondersgoed weten waar je het over hebt en welke vragen je wilt stellen. De interviewkandidaat prikt er moeiteloos doorheen als dat niet het geval is. Het is weten wat je vraagt, hoe je het vraagt en wanneer je het vraagt.

 

Interviewtechnieken

Er zijn verschillende interviewtechnieken die je kunt toepassen om een verhaal tot een succes te maken. Hou altijd helder voor ogen wat je met je interview wilt bereiken en wie je doelgroep is. Denk hier van tevoren over na, dan kan het haast niet misgaan.

 

Tips voor het schrijven van een interview

Een interview schrijven is een tijdrovende en lastige klus. Zeker als je dit nog niet eerder hebt gedaan. Hieronder wat tips om je interview op de juiste manier te schrijven:

 

  • Verdiep je in je interview kandidaat:

Zoek iemand binnen je vakgebied die interessant zou zijn om te interviewen. Verdiep je vooraf in diegene om diepgaande vragen te kunnen stellen.

 

  • Bereid vragen voor:

Bedenk van tevoren wat het doel van je interview is en welke vragen je tijdens het interview wilt stellen. Dit wil niet zeggen dat je de vragen een voor een op moet ratelen, maar deze dient als leidraad tijdens je interview. Hiermee voorkom je dat je een deel vergeet te vragen. Laat in de vragen die je stelt ook je kennis blijken.

 

  • Neem het gesprek op:

Schrijf liever niet mee, maar neem het gesprek op. Op die manier kun je je interview tijdens het uitwerken nog eens beluisteren. Verder geeft het ook rust dat je niet mee hoeft te schrijven en je je kunt concentreren op het interview zelf.

Heb je de Livescribe al ontdekt? Dat is onze favoriet. Hij schrijft, neemt op en na afloop kun je een zin in je aantekeningen aantikken en vanaf daar speelt hij terug. Ideaal.

 

  • Werk het interview snel uit

Het schrijven van een interview is tijdrovend werk. Werk het interview zo snel mogelijk uit, dan staat het interview nog fris in je geheugen.

 

  • Filter de benodigde informatie uit het interview

In een interview staat vaak een persoonlijk verhaal centraal, waarbij de benodigde informatie uit het verhaal gefilterd moet worden. Probeer hoofd- en bijzaken te scheiden.

 

  • Kies een structuur/opzet:

Wil je in directe vorm schrijven: vraag-antwoord? Of juist in verhaalvorm: een lopend verhaal in hij/zij vorm? Wissel je dit af met quotes? Of kies je voor een full-quote verhaal?

 

  • Kies een perspectief

Wil je de interviewer aan het woord laten komen of niet? Schrijf je in de ik-vorm of de hij/zij-vorm? Maak een keuze en wijk daar niet vanaf, anders zorg je voor complete verwarring bij je lezers.

 

  • Bedenk een goede kop

Zorg dat de kop de essentie van het artikel bevat en kernachtig/kort is. Kies een kop die de aandacht van de lezer trekt.

 

  • Neem quotes letterlijk over

Neem quotes van interviewkandidaten altijd zo letterlijk mogelijk over. Leg heen geen woorden in de mond, dat is vragen om gedonder of opnieuw schrijven. Als een kandidaat in de tekst zijn of haar eigen woorden herkent, is de kans groot dat ze die goedkeuren. Ook als informatie gevoelig of persoonlijk is.

 

  • Kies een tijdsvorm

Kies een tijdsvorm waarin je schrijft: tegenwoordige tijd/verleden tijd. Een veel gebruikte vorm is de tekst in tegenwoordige tijd en quotes in verleden tijd. De volgorde van het verhaal hoeft niet chronologisch te zijn.

 

Nog wat laatste interview-tips

Gebruik in het artikel korte zinnen en zorg dat de vaart er in blijft. Gebruik zo min mogelijk afkortingen en vermijd moeilijke woorden en jargon. Dit haalt het tempo uit het artikel en maakt het interview minder aantrekkelijk om te lezen.

 

Interview schrijven? BureauTekst helpt met tips en typwerk

Te weinig tijd voor het schrijven van een interview? Of lukt het niet om die grappige anekdotes en meeslepende verhalen op papier te zetten en je doelgroep te raken? Tijd om hulp in te schakelen. Veel van onze tekstschrijvers hebben een (bedrijfs-)journalistieke achtergrond en weten als geen ander hoe ze de échte informatie uit interviewkandidaten futselen. En dat vervolgens prachtig verwoorden.

 

Nu contact opnemen met BureauTekst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BEL MAIL