Reportage: wat betekent het en hoe maak je het?

Het koffiezetapparaat maakt overuren, de buurvrouw laat haar teckel uit en zwaait naar ons. Je bibbert achter je bureau, want de ventilatie staat binnen nog steeds te hard aan. Dit is zomaar een dinsdagochtend bij BureauTekst. Herken je de schrijfstijl? Een reportage begint zo. Een goede reportage geeft de lezer een volledig beeld van een locatie of bijeenkomst. In deze blog lees je wat een reportage is en hoe je er eentje schrijft. Mét inhoud en sfeer.

reportage schrijven

Reportage betekenis

Wat is een reportage? Een reportage is een verslag van een of meerdere gebeurtenissen. Met een reportage laat je je lezer sfeer proeven, zowel positief als negatief. Een reportage artikel geeft de werkelijkheid zo goed mogelijk weer. Omdat je niets in scene zet, is het altijd nieuwswaardig.

Voorbereiding bij reportage maken

Het is onmogelijk om een reportage te schrijven zonder dat je zelf bij het evenement aanwezig was. Hoe laat je anderen de sfeer proven als je die zelf niet ervaren hebt? Ga daarom altijd zelf op pad als je een reportage moet schrijven.

Schrijven met pen en papier kost (te)veel tijd. Neem dus een laptop mee of iets anders waarmee je snel typt. Schrijf leuke citaten op, zoek naar bijzonderheden in het verhaal en observeer. Waar reageert iedereen op? Wat valt er op en hoe is de sfeer? Dat is waar lezers later in een reportage naar op zoek zijn. Bedenk vooraf wat jouw publiek wil weten en speel hierop in.

Je eigen oren en ogen zijn bij grote evenementen niet genoeg. Maak gebruik van de andere mensen die er waren. Stap op ze af en vraag wat ze het opvallendst, leukst of interessantst vonden. Of kijk of er over het evenement iets is gepost op social media.

 

Zelf een reportage schrijven? Check deze tips

Je tekst moet overkomen alsof je lezer zelf op het evenement was. Hoe doe je dat?

  • Gebruik zintuigen: wat zie, voel, hoor, proef en ruik je?
  • Schets sfeer: zoom in op details 
  • Wissel tekst en quotes af: gebruik tekst om het beeldend te maken en quotes om mensen en hun meningen via tekst tot leven te wekken

Reportage voorbeeld: zo kan een reportage eruit zien

Je lezer meenemen in je tekst is makkelijker gezegd dan gedaan. De sfeer van een evenement hoeft niet altijd vrolijk te zijn. In documentaires bijvoorbeeld komen grimmige, serieuze en soms zelfs spannende sferen aan bod. Kijk maar naar dit reportagevoorbeeld van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). In deze tekst worden je zintuigen geprikkeld:

  • De sectiekamer lijkt op een operatiezaal in een ziekenhuis en wordt verlicht door felle TL-buizen. 
  • Een deur verder is de kamer van de assistenten. Wie hier een blik naar binnen werpt, kan zich moeilijk voorstellen dat dit het domein is van de zes mannen die dit werk doen. Een witte pluchen poedel hangt aan het plafond en een antieke klok en vrolijke familiekiekjes versieren de muur. 
  • In stellingkasten staan kartonnen dozen en kisten opgestapeld met labels als ‘gebit’, ‘schedel’ en ‘botten’.

Bij een ander voorbeeld van een reportage voor het Nationaal Archief zie je de afwisseling tussen platte tekst en quotes.

Met veel data omgaan vraagt veel verantwoordelijkheid en integriteit. Just Stam van het ministerie van Veiligheid en Justitie maakt dit duidelijk met een aantal voorbeelden. Zo laat hij een afbeelding zien van een zelfrijdende auto die in volle vaart een splitsing nadert. Hardop vraagt hij zich af: “Onverwachts steken twee mensen over. Links een peuter, rechts een bejaarde. Rijdt de auto zichzelf en zijn inzittenden te pletter tegen de boom in het midden, of kiest hij voor links of rechts? Met andere woorden: komen we straks op een punt dat algoritmen ethische keuzes gaan maken op basis van de data waarmee wij ze voeden?”

Reportage schrijven?

Tijd om aan de slag te gaan. Maar zelfs met alle tips is het schrijven van een reportage een klus die veel tijd en aandacht vereist. Heb je die tijd niet? Wij maken je reportage alsof je het zelf was. Wil je meer weten? Geef ons een belletje.

Neem contact op met BureauTekst