BureauTekst > Content > Speech schrijven

‘Volgende week spreek ik de Raad van Toezicht en alle medewerkers toe, bij de opening van het nieuwe kantoor. Zet jij vast wat op papier?’ Geen ondenkbaar verzoek. Een speech schrijven valt vaak binnen het takenpakket van de tekstschrijver, terwijl het toch een vak apart is. Hoe zorg je dat jouw directeur indruk maakt met een gevatte, grappige en toch kernachtige speech? BureauTekst legt je de woorden niet in de mond, dat doen we al voor mensen voor wie wij een speech schrijven, maar we helpen je graag op weg.

De gedroomde speech schrijven

I have a dream. Zo begon de wereldberoemde 17 minuten durende rede van Martin Luther King in Washington in augustus 1963. Wat Martin Luther King toen allemaal zei en de manier waarop hij dat deed, ging de geschiedenisboeken in als een meesterwerk. Vallen er uit die speech tips te halen voor de speechschrijvers van vandaag? Ja! Bijvoorbeeld:

  • De kracht van herhaling. King zei niet één keer I have a dream, maar acht keer. Meerdere keren een woord of korte zin herhalen, onderstreept wat je zeggen wilt.
  • Het gebruiken van toespelingen of zinspelingen. Verwijzingen naar bekende gebeurtenissen, bekende personen etcetera vergroten het belang van een speech. King gebruikte citaten uit onder meer de Bijbel en de Emancipatieproclamatie van Abraham Lincoln.

 Hóé zeg je dat? / Who’s talking?

Dat jij de leukste thuis bent en met regelmaat het hoogste woord voert, is leuk. Maar een absolute must bij een speech schrijven, is wel dat je in de huid kruipt van de persoon voor wie je schrijft. Hoe spreekt hij of zij? Worden er veel levendige voorbeelden aangehaald of is een speech snel wat zakelijker?

Ga bij het schrijven van een speech even na wat jouw eigen stopwoordjes of veelgebruikte uitdrukkingen zijn. Heb je ze helder op je netvlies? Loop dan nog even je speech na en schrap woorden en uitdrukkingen die kenmerkend voor jou zijn.

Vijf gouden tips om een speech te schrijven

Een blog zonder tips is als een glas zonder wijn. Dat willen we je niet aandoen. Daarom hierbij onze Vijf Gouden Tips Speech Schrijven.

 

  1. Simpel en eerlijk

Wil je dat de aanhoorders van de speech van begin tot eind met aandacht luisteren? Houd het dan simpel en eerlijk. Niemand zit te wachten op een ingewikkelde uiteenzetting en achteraf betrapt worden op onwaarheden is een grote zonde.

 

  1. Eerste zin

In de ideale situatie heb je de aandacht van luisteraars direct te pakken. Dat lukt als je met je eerste zin bijvoorbeeld vragen oproept of een belofte doet.

 

“Ik beloof dat ik in de komende vijf minuten ook stilsta bij de plannen voor het personeelsfeest om het kantoor in te wijden.”

 

“Tijdens de laatste dagen voor de oplevering van ons nieuwe pand, dacht ik veel terug aan de begindagen van het bedrijf.”

 

  1. Aanzetten tot

Met het schrijven van een goede speech wil je mensen minstens aan het denken zetten. En misschien wil je wel dat ze actie ondernemen. Dat motiveer je door actieve taal te gebruiken. Begin je zin bijvoorbeeld eens met ´let nu goed op´, ´vergeet niet dat´, ´geloof me´, ´stel je eens voor´ of ´bedenk eens´.

 

  1. Hardop oefenen

Een speech kan op papier fantastisch zijn, maar uiteindelijk toch de plank misslaan. De beste manier om een speech te oefenen is hardop, liefst voor de spiegel. Dan hoor je of er een overdosis schrijftaal in zit en zie je hoe jouw woorden overkomen.

 

  1. Het verhaal

Zonder goed verhaal, geen speech schrijven. De boodschap van jouw verhaal is het allerbelangrijkst. Zorg dat je het verhaal eerst goed op papier hebt, begin daarna met het inkleuren van de speech door andere dingen toe te voegen.

BureauTekst voor jouw speech

Moet jij een speech schrijven en besteed je dat liever uit? Of wil je graag dat iemand even met je meekijkt? Wij helpen graag! Neem gerust contact op als je meer over ons wilt weten.

 

Nu contact opnemen met BureauTekst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BEL MAIL