Moderne vacaturetekst

De economie bloeit volop en daarmee neemt de strijd om goed personeel toe. Wil je die strijd winnen? Dan heb je een moderne vacaturetekst nodig. Een tekst die aansluit bij de doelgroep en die de perfecte kandidaten trekt.

Reportage NFI

Onderscheid je

Vacatureteksten zijn vaak saai, onduidelijk en niet erg spannend. Niet met behulp van plaatjes, video’s of andere moderne middelen, maar gewoon door een betere tekst onderscheid je jezelf als bedrijf van de grijze massa. En je laat een grote meute achter je, want op het gebied van moderne vacatureteksten valt nog een hoop te winnen. Probeer dus af te wijken van de wijze waarop iedereen zijn vacatureteksten al schrijft. Verras mensen.

 

 7 makkelijke tips voor een moderne vacaturetekst

Makkelijker gezegd dat gedaan, denk je misschien? Valt mee! Wij geven je 7 makkelijke tips om je vacaturetekst hip en aantrekkelijk te maken:

 

  1. Bedenk een thema en kernboodschap en schrijf van daaruit de tekst. Dit thema kan van alles zijn, van bitterballen tot tafelvoetbal. Bedenk iets dat opvallend is voor jouw bedrijf en de functie en doe iets onverwachts. Durf cliche’s los te laten en weet de aandacht te vangen van topkandidaten.

 

  1. Bepaal vooraf je tone of voice. In welke stijl wil jouw bedrijf communiceren met de doelgroep? Zorg dat steeds een vaste toon wordt toeggepast. Dit maakt je bedrijf herkenbaar. De tone of voice kan formeel of juist informeel zijn, maar ook serieus of juist luchtig of direct of indirect. Bepaal vooraf wat je wilt uitstralen.

 

  1. Gebruik humor waar mogelijk. Humor blijft hangen en wordt over het algemeen als iets positiefs ervaren. Jouw vacaturetekst zal hiermee waarschijnlijk makkelijker onthouden worden en meer mensen bereiken.

 

  1. Gebruik heldere en frisse taal. Er zijn online honderden vacatures te vinden. In sommige vakgebieden zelfs duizenden. Die kandidaten kunnen rijkelijk kiezen en hebben geen zin om door eindeloos gewauwel te ploeteren. Ze willen iets nieuws, iets anders en vooral iets duidelijks. Hou de vacaturetekst dus simpel. Gebruik geen overbodige informatie en jargon, maar focus op je belangrijkste boodschap.

 

  1. Richt je persoonlijk tot de kandidaat. Schrijf niet te veel in wij-vorm: “wij zijn”, “wij zoeken”, “wij vragen”. Dat geeft kandidaten niet het gevoel dat ze erbij horen. Richt je tot hem of haar en vertel wat jouw bedrijf te bieden heeft.

 

  1. Licht unieke aspecten van het bedrijf uit ten opzichte van de concurenten. Waarom moet de kandidaat voor jouw bedrijf kiezen? In welke omgeving komt de kandidaat terecht? En wat vinden medewerkers leuk aan het bedrijf? Laat bijvoorbeeld een werknemer zelf aan het woord, hiermee wordt de tekst veel persoonlijker, levendiger en geloofwaardiger.

 

  1. Vaker vacatures? Maak dan gebruik van een vacaturetemplate: een stijl en tone of voice voor alle vacatures. Deze kan steeds door jouw communicatieafdeling, HR-medewerkers, recruiters, etc. worden gebruikt om vacatures op te stellen die passen bij de merkstijl van het bedrijf.

 

 SEO-proof vacature

Als niemand ‘m leest, ben je er geweest. Zeggen we altijd maar. De online zoektocht naar een baan begint vaak bij een zoekmachine. (Lees: Google).  Maar online zijn duizenden vacatures te vinden. In de wirwar van dat grote aanbod wil je natuurlijk dat die van jou snel wordt gevonden. Hoe je dit doet? Zorg ervoor dat de titel in een oogopslag duidelijk is. Kies voor de titel:

 

  • Bij voorkeur een functieomschrijving waarop mensen zoeken. Dit kun je checken in de keywordplanner van Google of een andere zoekwoord-tool.
  • Gebruik in de titel niet alleen de functieomschrijving, maar combineer dit bij vookeur met “vacature” en plaatsnaam.

 

Liever wel:
Vacature administratief medewerker Amsterdam

Liever niet:
Cijferkundige superheld op sokken m/v

 

Een beetje saai misschien. Sorry. Maar je kan nog zo’n meesterlijke vacaturetekst hebben geschreven, als niemand die vindt kan het angstvallig stil blijven qua sollicitaties. En heb je een probleempje. Wees dus lekker specifiek en bewaar je creativiteit voor social media of andere manieren waarop je de vacaturetekst deelt.

 

Scanbare, moderne vacaturetekst

Om de ongeduldige banenzoeker een handje te helpen, is het slim om je tekst kort, krachtig en goed scanbaar te maken. Een monderne vacaturetekst is aansprekend, heeft iets eigens en maakt sollicitanten snel duidelijk wat ze moeten weten. Deel de alinea’s dus logisch in, zorg voor duidelijke tussenkopjes (SEO-proof bij voorkeur) en gebruik bulletpoints waar mogelijk om te lange lappen tekst te voorkomen.

 

Hulp bij het schrijven van een moderne vacaturetekst?  

Wil je dat jou vacature zowel vindbaar als effectief is? En zelf geen zin om deze te schrijven? Bij BureauTekst schrijven wij een ijzersterke vacaturetekst, die zorgt dat jouw lezers overgaan tot solliciteren.

 

Nu contact opnemen met BureauTekst