Zoveel bedrijven, zoveel schrijfstijlen

Zoveel bedrijven, zoveel schrijfstijlen Wil je content laten maken in de stijl die past bij de merkidentiteit en tone of voice van jouw bedrijf? Veel bedrijven zoeken een tekstschrijver die

Schrijfstijlen

Zoveel bedrijven, zoveel schrijfstijlen

Wil je content laten maken in de stijl die past bij de merkidentiteit en tone of voice van jouw bedrijf? Veel bedrijven zoeken een tekstschrijver die voor hen een specifieke schrijfstijl hanteert. Maar kan 1 tekstschrijver dat eigenlijk wel, meerdere schrijfstijlen hanteren? Of is ‘t vragen om schizofrenie?

 

Zoveel schrijvers, zoveel smaken

Bij wijze van experiment vraag ik mijn collega’s hier op de redactie om allemaal een kort tekstje te tikken over herfstaccessoires. Gewoon omdat buienradar er vandaag zo uitziet:

 

schrijfstijlen foto bij blog

 

(En eigenlijk ook omdat ik eerst toiletborstels in gedachten had, maar ze dit waarschijnlijk niet zo leuk vinden.) Resultaat zijn onderstaande teksten en schrijfstijlen over ‘herfstaccessoires in huis’.

Tamara
Sorry: glühwein is geen herfstaccessoire. Sommige mensen grijpen elke seizoenswisseling aan om een fles drank open te trekken. Wat dan wél een herfstaccessoire is? Dat is persoonlijk. De een bukt voor elke kastanje in het bos, de ander verzamelt liever dekentjes op de bank. In de herfst is het ook tijd voor Halloween. Op 31 oktober is het zover, dus hol je pompoen voor die tijd goed uit en zet hem voor je raam of voor je voordeur. Kaarsje erin en klaar. En als je dan toch creatief bezig bent: leg een paar takjes van de lampionplant te drogen en doe er ledlampjes in. Kost weinig tijd en je huis is meteen herfstproof. Mag je daarna weer lekker Netflix-bingewatchen in je onesie. Ook dat is wat ons betreft een herfstaccessoire.

Nine
Weg tuinstoelen, hallo bank! Het is herfst. En dus is de hoogste tijd voor een ‘herfstig’ huis. Hoe ga je van een hete zomer naar een heerlijke herfst? Met de volgende tips:

  • Gooi die bank vol met plaids en kussens. Úren brengen we door op de bank. De karige televisiemaanden zijn achter de rug, er is weer van alles te zien. En we hebben boeken en tijdschriften om te lezen. Waar kan dat beter dan op de bank, verwarmd door een heerlijk plaid en ondersteund door de mooiste kussens?
  • Drong het in de zomer pas tegen tienen tot je door dat het avond is, dat is nu wel anders. Na zessen lees je zonder verlichting geen woord meer in je Happinez, Linda of Flow. De grote lamp aan is een optie, maar wij zweren toch bij een mooie staande lamp in combinatie met kaarslicht.
  • Herfst en goudtinten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Gouden zonnestralen die langzaam doordringen in kleurrijk herfstbos. Laat dat terugkomen in je huis en het is knusser dan ooit.

Diana
Ik ben gek op herfstaccessoires in huis. Aan het einde van de zomer, als de herfstprulletjes in de winkel komen, struin ik al door winkels als Xenos en Action. Van paddenstoelen tot egels: alles is even leuk. Als de herfst dan echt begint, zit ik zo een hele middag te puzzelen tot alles een mooi plekje heeft. Een eekhoorn en een eikeltje op tafel, een kabouter en een vosje op de vensterbank en niet te vergeten: een Halloween-pompoen met wat spinnen bij de voordeur. Want Halloween is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de herfst. Zo ontstaat er een bonte verzameling aan gezellige spullen in huis, die even kleurrijk zijn als de herfst zelf.

 

schrijfstijlen herfst

 

Zie je de verschillen in schrijfstijl? Tamara is goed in associëren en weet verschillende onderwerpen en producten op een humorvolle manier aan elkaar te koppelen. Diana schrijft heel persoonlijk. En Nine weet heel goed hoe ze sfeer en gevoel in teksten kan leggen.

 

Switchen tussen schrijfstijlen

Als je een tekstschrijver zoekt, heeft die zich te houden aan jouw wensen. Er gelden andere regels dan wanneer iemand aan eigen blog of roman werkt. Misschien heeft jouw bedrijf een propositie of een schrijfwijzer die je doorgevoerd wilt zien in de content. Om een afwijkende schrijfstijl aan te houden, is het belangrijk dat de tekstschrijver zich goed inleeft in een bedrijf. Het is dus goed om eerst met elkaar af te spreken om de sfeer te proeven. Leg ook teksten voor die eerder al geschreven zijn of websites waarover je te bespreken bent.

Tip: laat eerst 1 tekst schrijven en stem die met elkaar af. Past de tone of voice? Of vraagt die nog om aanscherping? Anders heeft iedereen onnodig extra werk. (Learned that the hard way…)

 

Basis schrijfstijlen

Een tekst kan formeel zijn of informeel, toegankelijk of lastig, grappig of zakelijk en ga zo maar door. Er zijn over het algemeen 4 verschillende schrijfstijlen als het gaat om zakelijke teksten en webteksten:

  • Informatieve schrijfstijl (doel: de lezer kennis bijbrengen en informeren over een onderwerp)
  • Overtuigende schrijfstijl (doel: aandacht van de lezer trekken en vasthouden, verleiden van de lezer tot reageren en het opvragen van informatie)
  • Verkoopgerichte schrijfstijl (doel: het verleiden van de lezer tot het kopen van je product of dienst, call-to-action)
  • Servicegerichte schrijfstijl (doel: de tekst moet precies de informatie geven die de lezer nodig heeft en loodst de lezer door je website heen)

 

Teksten nodig in een specifieke schrijfstijl?

We helpen je graag als je teksten nodig hebt in een specifieke schrijfstijl. De tekstschrijvers van BureauTekst zijn gewend om voor veel verschillende bedrijven te schrijven en snel te switchen tussen schrijfstijlen.

 

Nu contact opnemen met BureauTekst

 

 

Schrijfstijlen: tips voor tekstschrijvers

Schrijftijden veranderen. Het is achterhaald om te denken dat professionele teksten afstandelijk en saai moeten zijn. Speciaal voor tekstschrijvers hebben we hier nog wat tips op een rij gezet om je schrijfstijl(en) te verbeteren.

Goede eindredacteur
Een goede eindredacteur kijkt niet alleen naar grammatica en spelfouten, maar ook naar de opbouw en structuur van teksten. Ofwel: zit de tekst goed in elkaar en is die afgestemd op de doelgroep? Geen enkele schrijver, hoe ervaren ook, kan zonder eindredacteur.

Boeken lezen over schrijven
Er zijn tal van boeken over schrijven te vinden. In dit blog vind je een aantal van onze favoriete boeken over tekstschrijven.

Actief schrijven
Actieve zinnen komen levendig over en lezen prettiger. Een passieve schrijfstijl schaadt de leesbaarheid van een tekst. Vermijd die dus in teksten.

Oefenen
Oefenen, oefenen en nog eens oefenen! Probeer verschillende schrijfstijlen uit en ontdek wat je daarmee kunt bereiken bij verschillende doelgroepen.

Teksten in meerdere versies schrijven
Probeer regelmatig te experimenteren met teksten die je eerder hebt geschreven. Dit is belangrijk voor je ontwikkeling als tekstschrijver, zodat je niet altijd maar hetzelfde kunstje blijft herhalen.

Strak en creatief schrijven
Tenzij je een voorleesboek voor kinderen schrijft, is het vervelend als mensen in slaap vallen boven je teksten. Dat voorkom je door zo strak mogelijk te schrijven. Teksten die lekker lopen en creatief zijn, komen wél binnen. Lees hier meer over in ons blog over helder schrijven.