Leuke speech schrijven

Als je een speech schrijft – voor jezelf of voor een ander – werk je toe naar een moment dat een aandachtig publiek op het puntje van hun stoel zit. Niét naar een publiek dat aandachtig wc-rollen, melk en andere wekelijkse boodschappen zit te bestellen. Met deze tips leer je een leuke speech schrijven. Zo eentje waar mensen echt naar willen luisteren.

Leuke speech schrijven

Leuke speech schrijven

Als je een speech schrijft – voor jezelf of voor een ander – werk je toe naar een moment dat een aandachtig publiek op het puntje van hun stoel zit. Niét naar een publiek dat aandachtig wc-rollen, melk en andere wekelijkse boodschappen zit te bestellen. Met deze tips leer je een leuke speech schrijven. Zo eentje waar mensen echt naar willen luisteren.

 

Een leuke speech schrijven? Hier 7 do’s

Vrijwel alle goede en leuke speeches uit de menselijke geschiedenis zijn zorgvuldig voorbereid en vooraf geschreven. Hier een aantal schrijftips om dat zelf ook voor elkaar te boksen.

 

  1. Doelgroep

Ken je publiek. Dit is het eerste en waarschijnlijk ook belangrijkste element van je speech. Wat weet je publiek al? Het is zonde om tijd te verspillen aan uitleg waarmee mensen al bekend mee zijn. Verplaats je dus in je publiek en achterhaal welke achtergrondinformatie nodig is om tot de kern van de speech te komen.

 

  1. Onderwerp

Kies je onderwerp en doe er onderzoek naar. Een goede speech gaat maar over één onderwerp. Draag een boodschap uit die past bij de gelegenheid van de toespraak. Het onderwerp moet bij de interesse van het publiek passen en voor hen echter iets betekenen. Kies het liefst een onderwerp waar je zelf ook enthousiast over bent. Als het jou raakt, is de kans groot dat je dit ook op je luisteraars kunt overbrengen.

 

  1. Opbouw

De opbouw van een speech ziet er als volgt uit:

Introductie: Begin met een sterke introductie en een verrassing. Open bijvoorbeeld met een gedurfde uitspraak die meteen de aandacht van je publiek trekt. Een grap doet het ook vaak goed. (Als je humor hebt.)

Kern: Bouw aan de kern van je toespraak. Dit gedeelte moet de belangrijkste punten bevatten, plus een onderbouwing.

Conclusie:S luit af met een stevige conclusie. Schrijf een spetterend slot.

 

  1. Korte zinnen

Een goede speech hoeft niet lang te zijn. Gebruik de juiste woorden op het juiste moment, meer niet. Gebruik korte en duidelijke zinnen om de spanning op te bouwen. Je wil niet dat je publiek in de war raakt. Behandel de informatie stap voor stap, zo helder mogelijk.

 

  1. Situatieschets

Schets een situatie. Niets helpt het voorstellingsvermogen beter dan het geven van voorbeelden. In een speech doe je dat bijvoorbeeld heel concreet in de vorm van anekdotes. Lees ook eens ons blog overtuigend schrijven als je hier meer over wilt weten.

 

  1. Hardop voorlezen

Lees je speech hardop voor. Het is namelijk belangrijk dat je weet hoe je woorden klinken. Schrijftaal wijkt toch vaak af van spreektaal, ook al heb je veel schrijfvaardigheden onder de knie. Lees de speech dus hardop voor aan jezelf of aan een bekende. Zijn er punten waar je over struikelt? Overweeg dan ernstig om die te herschrijven.

 

  1. Concept laten controleren

Laat je geschreven concept-speech door iemand anders lezen. Dat is altijd nuttig. Vraag hiervoor een persoon die het meest overeenkomt met het publiek waarvoor je de speech hebt geschreven. Is de boodschap duidelijk? Is het verhaal boeiend genoeg? Vraag om feedback en pas de nodige punten eventueel aan.

 

Praat ze plat!

Inhoud: check! Je weet nu in grote lijnen hoe je een speech op papier zet en waaraan je als speechschrijver moet denken om je boodschap over te brengen. Maar het verhaal moet ook leuk worden. Luisteraars willen zichzelf erin herkennen en zich aangesproken voelen.

 

Wat je wilt is dat je boodschap blijft hangen. Vaak lukt dit als je hier en daar een dosis humor gebruikt. Mensen lachen graag, dus durf een grap te maken, ook ten koste van jezelf. Breek bijvoorbeeld het ijs met een grappige anekdote. Onthoud verder dat je geen tweede kans krijgt om een eerste indruk te maken. Aan het begin van het verhaal hangt elk publiek (nog) aan je lippen, nieuwsgierig naar wie je bent en wat je te vertellen hebt. Zorg dus dat je vanaf het begin de aandacht hebt. En dan doorzetten.

 

Voorbeelden leuke speech-openingen

Een opening voor een speech is afhankelijk van de gelegenheid en kan dus altijd anders. Hoe dan ook moet je jezelf introduceren. Als het om zakelijke speeches gaat, kunnen maar weinig piefen de verleiding weerstaan om hun complete cv op te lepelen. Waarom niet eens iets anders?

 

Als ik geen tekstschrijver was, zou ik zeekoeientemmer willen zijn. Of drummer in een middelmatige band. Maar omdat ik niet van water houd en ook niet van groupies, blijf ik liever schrijven.”

 

Het is de introductie van een van onze tekstschrijvers. Het is verrassend, humoristisch en nodigt uit om verder te lezen. Ook bij het schrijven van een speech kan zo’n persoonlijke noot een leuke start zijn. Je hebt nu de aandacht!

 

Als twintiger beleefde ik té magere tijden waar ik als niet meer magere dertiger over schreef in het boek ‘Hoe ik mijzelf halveerde – en de anorexia weer te boven kwam’.”

 

Dit schreef een van onze andere tekstschrijvers op dezelfde website. Zij grijpt terug naar een persoonlijk verhaal uit haar verleden. Weliswaar over een serieus onderwerp, maar met de nodige humor, ten koste van zichzelf. Hou die leuke twist in gedachten bij het schrijven van je speech. Probeer je publiek te vermaken, zelfs al is je onderwerp zo serieus als maar zijn kan.

 

Blijf bij jezelf

Een eigen speech schrijven is niet makkelijk. In 2016 werd Melania Trump beschuldigd van plagiaat toen ze een speech hield voor de Republikeinse Nationale Conventie. Hele stukken van de speech waren overgenomen uit een toespraak van toenmalig First Lady Michelle Obama. Samen met de speech belandde haar geloofwaardigheid in de prullenmand. Het is prima om je te laten inspireren door andermans teksten, maar blijf bij jezelf en houd het persoonlijk. Dat geldt ook als je het blog uit naam van iemand anders schrijft, bijvoorbeeld als ghostwriter. Zorg dat je die persoon door en door kent en een verhaal schrijft dat alleen hij of zij had kunnen vertellen.

 

Speechen als een pro

Met een goed en leuk geschreven speech kun je heel wat successen behalen. Bijvoorbeeld als CEO om de missie van je bedrijf over te brengen op medewerkers. Of als leidinggevende of manager om een team op één lijn te krijgen. Moet je ergens speechen en wil je dat doen als een pro? Schrijfhulp nodig voor een leuke speech?

 

Nu contact opnemen met BureauTekst