Tekstschrijven als een goochelaar

Tekstschrijven als een goochelaar Tekstschrijven is als goochelen. Het konijn en de assistente in haar korte glitterrokje heb je niet nodig – laat je door ons overigens niet tegenhouden –

tekstschrijven

Tekstschrijven als een goochelaar

Tekstschrijven is als goochelen. Het konijn en de assistente in haar korte glitterrokje heb je niet nodig – laat je door ons overigens niet tegenhouden – maar een beetje handigheid wel. Daarmee maak je teksten net wat aantrekkelijker en overtuigender. Met de volgende tips en boeken doorzie je snel de geheimen van het tekstschrijven.

 

Leren tekstschrijven

Hoewel het voor ons allemaal handig is om goed te kunnen schrijven, maken sommigen er hun vak van: tekstschrijvers. Tekstschrijvers brengen goed gekozen woorden samen tot een overtuigende tekst. Bij BureauTekst schrijven we zakelijke, redactionele en commerciële teksten in opdracht van bedrijven. Denk aan nieuwsbrieven, zakelijke blogs, artikelen, interviews, SEO-teksten, slogans, etc. Daarvoor moet je snel kunnen schakelen tussen diverse onderwerpen en schrijfstijlen. Wat moet je doen om dat te leren?

 

Goede teksten schrijven met deze boeken

Talent om te schrijven is mooi meegenomen, maar er zijn allerlei modellen, regels en richtlijnen om een goede tekst te tikken. Dit is te leren en met de nodige ervaring kun jij het ook. Beter schrijven leer je niet alleen door het veel te doen, ook veel lezen helpt. Er zijn allerlei boeken die in onze ogen verplichte kost moeten zijn voor iedereen die bezig is met goede teksten. Dit is onze persoonlijk top 10:

 

 1. Begin met het waarom

Om je focus te verschuiven van producten (wat) en processen (hoe) naar waarom. Naar verhalen. Omdat je lezers die onthouden.

 1. Het nieuwe schrijven

Allerlei praktische tips om hedendaags te schrijven en creativiteit te combineren met praktische zaken zoals structuur en zoekwoorden.

 1. Verbaal Meesterschap

Je doet ’t in je broek van het lachen. Beloofd. Dit boek gaat eigenlijk over spreken, maar de tips en ideeen zijn ook perfect toe te passen op het schrijven vak teksten.

 1. Writing tools

Engelstalig boek met een wat journalistieke insteek. De tips die erin staan, zijn tijdloos. In de hoek “kill your darlings”. Maar absoluut nuttig en vol oefeningen.

 1. De geheimen van succesvol overtuigen

Onze grote vriend Robert Cialdini. Als je teksten bedoeld zijn om mensen iets aan te smeren (bedoeld in de meest liefdevolle zin van het woord), dan mag je dit boek niet missen.

 1. SEO in 60 minuten

In 60 minuten is top. Het is fijn om dingen in 60 minuten te leren, dan hou je meer tijd over om te schrijven. Dit boek is dus een echte aanrader, want goede SEO-teksten leveren veel op.

 1. Check je tekst

Hartjes voor dit handige boekje. Bij BureauTekst zijn we dol op afvinklijstjes en dit boek staat er bol van. Gebruik de tips en checklists om snel en beter te schrijven.

 1. Maak ze gek

De auteur van dit boek weet hoe hij online lezers moet verleiden en leert het jou ook graag. Als je ook interesse hebt in marketing, is het een aanrader.

 1. Contentbijbel

In dit boeiende boek val je van het ene verhaal in de volgende anekdote. Eigenlijk precies zoals goede content eruit zou moeten zijn. Lezen dus!

 1. Schrijfwijzer Jan Renkema

Need we say more? Tekstschrijver zonder dit boek op je bureau is onmogelijk. Alles wat je moet weten over taal en spelling staat erin. Al is de titel een beetje saai. Heb je liever wat te lachen, dan is de titel “Hoe bereidt je een paard” nog een tip.

 

Abracadabra, beginnen maar

Tekstschrijven gaat niet vanzelf. Het vraagt geduld, bijleren en oefenen om het onder de knie te krijgen. Soms denken we zelfs weleens, dat het alleen maar lastiger wordt naarmate je er meer over leert. Want als je eenmaal de basisbeginselen kent, wil je meer tekstsoorten ontdekken. En dan wil je meer weten over SEO-teksten, automatisch gevolgd door UX-copywriting. Zo rol je vanzelf in de verkooppsychologie, waarna overtuigingstechnieken ook interessant zijn. Voor je het weet lees je boeken over neurolinguïstisch programmeren.

Maar goed. Om ergens te beginnen in deze abracadabra, is dit de basis van tekstschrijven:

 

Stap 1                  

Informeer bij de opdrachtgever wat precies de bedoeling is. Weten voor wie en wat je schrijft is van essentieel belang:

 • Doelgroep (voor wie is de tekst bestemd)
 • Onderwerp (waar moet de tekst over gaan)

Je kunt hier meer over lezen in ons blog helder schrijven.

 

Stap 2

Doe onderzoek naar het betreffende onderwerp. Weet waar je het over hebt. Weet wat je doelgroep belangrijk vindt en wilt weten. Dat maakt het schrijven van teksten stukken eenvoudiger.

 

Stap 3

Ben je goed voorbereid. Dan is het tijd om te beginnen met tekstschrijven.

Schrijven
Corrigeren
Herschrijven

 

Teksten schrijven als een pro

Hier nog een aantal eerdere blogs op een rij die je zeker verder helpen als je een goed verhaal wilt vertellen en de hierboven genoemde basis onder de knie hebt.

De geheimen van overtuigend schrijven

Scherpe teksten schrijven

Schrijven voor het web: 5 schrijftips

 

Hulp bij tekstschrijven

Heb je zelf geen tijd, kennis of kunde om goede teksten uit de hoge hoed te toveren? Dan helpen onze tekstschrijvers je graag.

 

Nu contact opnemen met BureauTekst